Francesco Boschis Langhe Rosso Freisa Nei Sorì 2010 DOC |
|
90% Freisa 5% Barbera 5% Dolcetto |
Freisa-druen er endnu ret ukendt i Danmark, men lad det straks være sagt, at dette ikke er en Freisa som de fleste! Hidtil har det været normen at benytte druen Freisa til ret letbenede og tynde let perlende vine med højt syreniveau og et bittert strejf. Vine som bedstefædrene holdt af at drikke, og som var ret ukendte uden for Piemonte. Freisa-druen er imidlertid nært beslægtet med Nebbiolo-druen og besidder mange af de samme kvaliteter, som kan udfolde sig under de rigtige betingelser. Det gælder bl.a. et højt tanninindhold, der giver kompleksitet og et godt lagringspotentiale. De rigtige betingelser har denne Freisa netop fået hos Francesco Boschis, og resultater er en superb vin. Freisa Nei Sorì er en relativt moderne vin, som kun fremstilles i de bedste årgange og altid i meget begrænsede mængder. Freisa-druens naturligt høje tannin- og syre-niveau tæmmes dels af en relativ lang lagring på små træfade og dels af iblanding af 5% Dolcetto og Barbera. Farven er dybt mørkerød. Både i næsen og på tungen er vinen tæt pakket med blød og mostet frugt med mørke nuancer som kirsebær, blåbær og brombær med et strejf af vanilje og lakrids. En meget frugtig og harmonisk vin med bløde tanniner og et godt gemmepotentiale. Passer godt til kødretter eller lagrede oste. |
Tekniske specifikationer: | |
Klassifikation: | |
Langhe Rosso DOC | |
Cru: | |
Sorì San Martino | |
Druetyper: | |
90% Freisa 5% Barbera 5% Dolcetto | |
Alkoholprocent: | |
14 % | |
Beliggenhed af mark: | |
Sydøst 510 meter over havets overflade | |
Jordbund: | |
Kalkholdig jord | |
Høstudbytte pr. hektar: | |
5.000 kg/ha | |
Beplantningstæthed: | |
4.400 stokke pr. hektar | |
Vinstokke plantet år: | |
Freisa 1988, Barbera og Dolcetto i 1945 | |
Opbindingssystem: | |
Single Guyot | |
Høstning: | |
Ved håndkraft i september | |
Årlig produktion / Dyrket areal: | |
900 flasker / < 0,5 ha Vinen produceres kun i de bedste årgange. |
|
Vinifikation: | |
Fermenteres i 6-7 dage sammen med drueskaller efterfulgt af 14 dages maceration med skallerne. | |
Lagring: | |
24 mdr. i 1 år gamle barriques. | |
Holdbarhed: | |
8-10 år efter høsten. Bedst efter ca. 4-6 år fra høsten. | |
Serveringstemperatur: | |
20° C |